Wijzigingen flexwet in 2015
Wijzigingen flexwet in 2015
De wetgeving voor flexibel werken verandert. De wijzigingen zijn gedeeltelijk reeds per 1 januari 2015 ingegaan en andere gaan in per 1 juli 2015. Hieronder geven wij u weer wat de veranderingen zijn die per 1 januari 2015 zijn ingegaan en daarna die per 1 juli 2015
Arbeidscontracten januari 2015:
- Proeftijd; geen proeftijd meer voor contracten van 6 maand of korter. Het gevolg voor u als werkgever is dat u minder flexibel bent, u heeft een doorbetalingsverplichting en u kunt de kwaliteit van instromend personeel moeilijker inschatten, dan is Payroll voor uw onderneming misschien een oplossing.
- Vroeger hielden bepaalde tijdscontracten altijd op van “rechtswege”. Dit verandert; u dient altijd schriftelijk aan te zeggen bij beëindiging èn bij verlenging van bepaalde tijdscontracten langer dan 6 maanden.
- Het is niet meer mogelijk om een concurrentiebeding af te spreken met de medewerker bij tijdelijke contracten. Er is een uitzondering, maar deze is lastig toe te passen.
- Het zogenaamde “0 urencontract” is maximaal een half jaar toe te passen. Daarna is er alleen een mogelijkheid voor deze contracten als er sprake is van incidentele werkzaamheden.
Arbeidscontracten juli 2015:
- Er kunnen vanaf 1 juli maximaal 3 tijdelijke contracten afgesloten worden gedurende 24 maanden (2 jaar). Dit was 3 contracten in 36 maanden (3 jaar). Bij CAO kan hier soms wel vanaf geweken worden.
- Na een onderbrekening van 26 weken (6 maanden), ontstaat een nieuwe arbeidsketen. Dit was 13 weken (cq. 3 maanden). CAO’s die afwijken kunnen de huidige regeling laten lopen tot maximaal 1 juli 2016. Bij payrolling geldt hier een uitzondering.
- Wanneer een werknemer 24 maanden of langer in dienst is, dient een transitievergoeding te worden betaald. de hoogte van deze vergoedingen in het kort: – wanneer iemand tot 10 jaar heeft gewerkt: 1/3 maandloon per dienstjaar – wanneer iemand langer dan 10 jaar gewerkt: 1/2 maandloon per dienstjaar – in het laatste geval tellen de dienstjaren van werknemer boven de 50 jaar 1 vol maandloon per dienstjaar dat hij na zijn vijftigste gewerkt heeft – de transitievergoeding is vastgesteld op maximaal 1 jaarsalaris waarbij dit jaarsalaris is gemaximeerd tot € 75.000
- Voor tijdelijke krachten telt het arbeidsverleden mee voor de transitievergoeding vanaf 1 juli 2012, met onderbrekingen korter dan 6 maanden. Het arbeidsverleden voor 1 juli 2012 telt dan alleen mee als de onderbrekingen korter dan 3 maanden zijn. Ook hier zijn een aantal uitzonderingen gemaakt: – de werknemer bereikt pensioengerechtigde leeftijd – uitdiensttreding is gevolg van ernstig verwijtbaar gedrag werknemer – geldt in principe niet voor bedrijven met minder dan 10 werknemers (tenzij werkgever verwijtbaar) – geldt niet voor werknemers onder de 18 jaar die gemiddeld minder dan 12 uur per week werken De transitievergoedingen gelden ook voor uitzend- en payrollwerknemers.
Heeft u vragen neem contact op met York Administraties.